Dnešní zahájení Charitních dnů pro duševní zdraví Zobrazit fotogalerii
10. října 2022 Tiskové zprávy

Dnešní zahájení Charitních dnů pro duševní zdraví

Právě dnes si celý svět připomíná Světový den duševního zdraví. Po dvouleté odmlce způsobené covidovou pandemií se k této iniciativě připojila také Charita Uherské Hradiště. Její dvě střediska Labyrint a Centrum duševního zdravím v dnešním podvečeru společně zahájily ve foyer uherskohradišťského kina Hvězda Charitní dny pro duševní zdraví.

„Jejich cílem je seznámit širokou veřejnost s tématy duševního zdraví a přiblížit zkušenost lidí s duševním onemocněním. Zároveň je to prostor k setkávání s odborníky a působit preventivně a destigmatizačně, v čemž má naše společnost ještě velké rezervy,“ uvedl vedoucí Labyrintu Roman Mach. Třídenní program připravoval společně s vedoucí Centra duševního zdraví Ivetou Schlatter Krystýnkovou. „Chceme touto iniciativou upozornit, že v Uherském Hradišti fungují tato dvě střediska, která pomáhají potřebným,“ doplnila kolegu Krystýnková. Zároveň, ale připustila, že o klienty rozhodně nouzi nemají. „Chybí nám psychiatři, proto některé pacienty musíme posílat za odborníky třeba i do Otrokovic a Uherského Brodu,“  upozornila Krystýnková.

CESTA KE SLUŽBĚ
Hned při zahájení dostala slovo také Kateřina Manclová, která navzdory svému těžkému onemocnění dnes pomáhá a pracuje na pozici tzv. peer pracovnice v Centru duševního zdraví.„V devatenácti letech se u mě začaly projevovat deprese a snížený prožitek citu. Poté mně byla diagnostikována maniodepresivní psychóza, která byla později překvalifikována na schizoafektivní poruchu. Roky trvalo než jsem se z toho dostala a podařilo se správně nastavit medikaci. Nyní svým příběhem svědčím a pomáhám podobně nemocným dávat naději, že i s tak těžkou nemocí je možné žít plnohodnotný život,“ svěřila se šestatřicetiletá bakalářka bohemistiky v praxi.

NEMOC NENÍ ČASTO VIDĚT
„Mnozí lidé trpí a my to nevidíme, protože o tom nevíme. Duševní nemoc a s tím spojená slabost totiž není často vidět. Jsem rád, že tato iniciativa probíhá. Je třeba o tom hodně mluvit, abychom se vzájemně povzbudili. Všem přeji, abychom stále věřili v to, že i když přijde bouřka, tak za mračny je stále slunce, které znovu vysvitne. Přeji nám všem, aby tyto dny byly pro nás všechny povzbuzením,“ uvedl františkánský kněz P. Felix Mária.

PODĚKOVÁNÍ
Vedoucí Labyrintu Roman Mach při zahájení poděkoval řediteli kina Hvězda Josefovi Korvasovi za spolupráci a možnost zahájit Charitní dny pro duševní zdraví právě v prostorách kina, kde večer následovalo promítání filmu Oáza. „A poděkování patří samozřejmě také panu řediteli Charity Uherské Hradiště Jiřímu Jakešovi, který nás ve všech aktivitách podporuje,“ upozornil Roman Mach. „Myslím si, že je v první řadě třeba poděkovat Bohu, že máme možnosti si vzájemně pomáhat. K tomu mohou posloužit právě i Dny duševního zdraví. Jsem rád, že se mohou po dvouleté odmlce znovu uskutečnit. Práce postupuje, služby se rozvíjejí. V Labyrintu i Centru duševního zdraví jste udělali obrovský pokrok. Pracují zde profesionálové a lidé na svém místě. Děkuji kolektivům za obětavou, profesionální a lidsky hodnotnou službu, kterou poskytují lidem, kteří to potřebují. Přeji vám, aby tyto dny, které zahajujeme, byly plodným obdobím pro vzájemné setkávání a získání odborných i praktických zkušeností, aby besedy přinášely odvahu i síly do dalších let. Přeji všem zdraví, lásku a Boží požehnán,“ řekl při zahájení ředitel Jiří Jakeš.

ZAJÍMAVÝ PROGRAM POKRAČUJE
Program pokračuje zítra 11. 10. v Café colejní na Masarykově náměstí 21 v 17.00 hod. pořadem s názvem: O duševním zdraví s odborníky. Besedy se zúčastní psychiatr MUDr. Ladislav Polách a psycholog Mgr. Ondřej Vávra. Jako příspěvek ke Dnům duševního zdraví nabídne dále kino Hvězda v úterý 11. 10. v 17.30 hod. premiéru filmu Spolu s delegací dua režisérů David Laňka – Martin Müller. Po projekci bude následovat beseda. Na 12. 10. je naplánovaný od 13.00 hod. Den otevřených dveří v Labyrintu a Centru duševního zdraví na Masarykově náměstí 1574/158 (v atriu). Od 16.00 hod bude následovat program s názvem Cesta schizofrenie - autorské čtení a beseda s autorem knihy a peer pracovníkem Jindřichem Jašíkem.