Charita Uherské Hradiště myslí nejen na stovky svých klientů, ale také na více než tři sta zaměstnanců. Dvakrát ročně pro ně i bývalé pracovníky vedení připravuje setkání. Poslední se uskutečnilo 16. 6. v přírodním areálu nad Jankovicemi na Uherskohradišťsku.

„Jedno bývá před Vánocemi a jedno v létě. Už jsme se tak v minulých letech setkali například ve Zlechově, Jarošově a několik posledních let v Nedakonicích. Letos jsme poprvé zamířili do přírodního areálu v lesích nad Jankovicemi,“ uvedl zástupce ředitele Charity Uherské Hradiště Dalibor Jirásek.
Dále připomněl, že cílem letních setkání je i možnost účasti dětí zaměstnanců. Pro ty v Jankovicích připravila s dobrovolníky zajímavý program vedoucí Dobrovolnického centra Jitka Raclavská. Na několika stanovištích si nejmenší účastníci mohli vyzkoušet svou zručnost anebo se zapojit do malby velkoformátového obrazu. Dlouhá řada se ale tvořila také u malování na obličej. Toho se ujala Jitka Raclavská sama.
Dospělí zase dostali příležitost zapojit se do kulinářské soutěže. „Tu pořádáme každým rokem! Už jsme soutěžili ve vaření guláše, další roky jsme zaostřili na rolády, saláty a třeba něco točeného. Letos mohly přihlášené týmy uvařit nebo upéct ze surovin podle tří počátečních písmen svého střediska. Podmínkou bylo, že každý u svého pokrmu zveřejní suroviny, které podle zkratek písmen použil. Byla to proto velká neznámá, co kdo přinese,“ uvedl Dalibor Jirásek.
Labyrint vařil pod zkratkou LSR (Labyrint – sociální rehabilitace). Svými vynikajícími mini karbenátkami s lilkem, rajčátkem a skvělým dipem tým zabodoval a získal pomyslný bronz. „Je v nich také libeček, sýr, slanina, smetana a sůl,“ vyjmenovala namátkou některé suroviny členka vítězného družstva Veronika Strapinová. Na vítězném stole byly ale i sladké dobroty. Šicí dílna Lidumila měla zkratku ŠDL. Ženy uspěly se špenátovými šneky i šeříkovou domácí limonádou. Zaslouženě získaly diplom za druhé místo. Tento stůl mohl ale dostat i zvláštní ocenění za krásné prostření a společné dresy, které v lesním areálu zářily do dálky.
Vítězství vybojoval tým Charitního domova Hluk. Tady se potvrdila stará skutečnost, že je třeba nejen dobře navařit – napéct, ale také vše náležitě odprezentovat. O to se postarala aktivizační pracovnice domova Šárka Hudečková. Zlato putovalo do Hluku i díky její velké výřečnosti a navození skvělé atmosféry. Hosté tak mohli ochutnat dobroty v podobě několika druhů domácího chleba s humusem i škvarkovou pomazánkou a spoustou různě nakládané zeleniny.
Všichni oslovení účastníci se ale nakonec shodli, že vůbec nezáleželo na pořadí soutěžních jídel, protože svým způsobem byli vítězové všichni, kdo se zapojili a byli ochotni ve svém volném čase připravit něco dobrého na zub pro své kolegy a kolegyně.
K dobré pohodě zahrála a zazpívala kapela. Poslední návštěvníci se rozjížděli do svých domovů až v noci.