Potravinová sbírka

K tradiční podzimní potravinové pomoci přibude letos poprvé i jarní sbírka, která se uskuteční v sobotu 18. května po celé České republice.

Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie.

Je organizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, NADĚJE a Slezská diakonie a obchodními řetězci Albert, Billa, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, Tesco a Rohlik.cz.

Sbírka potravin je realizována pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a Evropskou federací potravinových bank.

Charita Uherské Hradiště bude s pomocí dobrovolníků zahajovat potravinovou sbírku v obchodním domě Tesco v Uherském Hradišti.  Dne 18. Května od 8 do 18 hodin zde můžete přispět do sbírkového koše nákupem trvanlivých potravin či drogerie. Dobrovolníci vám rádi předají informace o tomto projektu a zároveň o důležitosti této pomoci.

Kde mohu potraviny a drogistické zboží darovat?

Potraviny a drogistické zboží vybírají naši dobrovolníci přímo na provozovně za pokladnami, a ukládají je do nákupních košíků s logem sbírky.

Komu je pomoc určena?

Potraviny putují do potravinové banky, odkud jsou poté rozdělovány neziskovým organizacím v každém regionu. V současné době mají potravinové banky přes 700 neziskových odběratelských organizací, které pomáhají opuštěný lidem, matkám samoživitelkám, opuštěným dětem, lidem s mentálním i psychickým postižením. Všechny potraviny zůstávají v české republice. Neopouštějí hranice státu.

Jaké potraviny je možné darovat?

• Konzervy (masové, zeleninové)
  • Dětská výživa
  • Polévky
  • Těstoviny
  • Mléko
  • Olej
  • Rýže
  • Luštěniny
  • Základní a dětské drogistické zboží

Mohu darovat něco, co přinesu s sebou?

Ano, pokud se jedná o trvanlivou potravinu nebo drogistické zboží v neporušeném obalu. Nelze darovat potraviny po stanoveném dni spotřeby. Rovněž není možné darovat domácí výrobky (např. zavařeniny, domácí uzeniny).

Podpořte nás!