Centrum duševního zdraví

s vážným duševním onemocněním předcházet zhoršení obtíží a dlouhodobé
hospitalizaci s cílem maximálního společenského začlenění a klinického i sociálního
zotavení

Podporují nás

Logo Zlínského kraje nové  UH znacka_zakladni_B_CMYK-pozitiv   logo-ub_rastr-barva-rgb-maly

Partnerem je město Staré Město

logo_staré_město

Kontakt:

Provozní doba

Po. - Pá: 7.00 - 15.30 hod.

Centra duševního zdraví (CDZ) jsou jedním ze základních kamenů reformy psychiatrické péče schválené Ministerstvem zdravotnictví. Hlavním záměrem je přesun těžiště péče o osoby s duševním onemocněním do jejich přirozeného prostředí. Smyslem center duševního zdraví je zapojit lidi s problémy s duševním zdravím znovu do společnosti a umožňovat jim žít dál svůj život mezi svými příbuznými a přáteli s adekvátní podporou terénních i ambulantních služeb. Služby CDZ jsou dočasnou formou péče.

• CDZ je nová forma služby pro osoby s vážným duševním onemocněním s diagnózou F2, F3, okrajově F42 a F6 (schizofrenie, bipolární porucha, těžší formy deprese, okrajově obsedantně kompulzivní porucha a poruchy osobnosti…). Poskytujeme podporu ve zdravotní i sociální oblasti.
  • Je potřeba mít doporučení psychiatra nebo žádanku od praktického lékaře, popř. doporučení z hospitalizace.

Služba má formu terénní - v přirozeném prostředí pro klienta, u něj doma, v rodině nebo v komunitě, ale také  ambulantní
- v prostoru CDZ.

Tým Centra duševního zdraví se skládá z psychiatrů, psychologů, zdravotních sester, sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních službách a peer konzultanta.

Podporujeme lidi v oblastech, které byly narušeny vlivem onemocnění.

Cíle

• Předcházet zhoršení zdravotního stavu s nutností hospitalizace
  • Zvládání krizových situací a podpora při zvládání každodenního života
  • Podpora v kontaktu s úřady, lékaři
  • Orientace ve finanční situaci klienta
  • Navázání klientů na následné sociální i zdravotní služby

Nedílnou součástí služby je podpora rodiny nemocného, zprostředkování informací o nemoci, pomoc v konkrétních problémech, které nemoc člena rodiny přináší.Základním principem služby je individuální přístup ke klientoviPéče je pro klienty hrazena ze zdravotního pojištění.

Pokud vás informace zaujaly a potřebujete naši pomoc, kontaktujte nás.