Centrum denních služeb pro seniory

Adresa: Moravní nábřeží 81, 686 01 Uherské Hradiště – Rybárny
Telefon: 725 520 983, 572 151 454
E-mail: cds@uhradiste.charita.cz

Vedoucí projektu: Mgr. Radka Stuchlíková

Zástupce vedoucí: Pavlína Šmerdová, DiS.

Provozní doba

Pondělí - pátek  7.00 – 15.30 hod.
Kapacita: 10 uživatel

.

Informace o službě

Kapacita:10 uživatelům denně

Forma služby:

Vznik střediska:

Registrační číslo:

Středisko je bezbariérové.

Poslání

Posláním Centra denních služeb pro seniory je poskytovat ambulantní službu, která nabízí přiměřenou individuální pomoc a podporu seniorům se sníženou soběstačností, kteří chtějí trávit volný čas v příjemném prostředí a ve společnosti svých vrstevníků.

• Osoby spadající do cílové skupiny zařízení
  • Odevzdat řádně vyplněnou Žádost o poskytování sociální služby (formulář žádosti je možné si vytisknout na internetových stránkách, vyzvednout si jí osobně v zařízení, na požádání zájemce o službu zaslat poštou či emailem)

Do cílové skupiny nespadají

• Osoby s infekčním onemocněním
  • Agresivní osoby
  • Osoby vyžadující stálou zdravotní péči
  • Osoby upoutané na lůžko

Služba je placená, cena se odvíjí od poskytovaných úkonů a činností, které si uživatel centra volí dle své potřeby.

Principy služby

• Individualizace
  • Přiměřená podpora
  • Partnerský přístup
  • Motivace
  • Důstojnost

Centrum denních služeb pro seniory se řídí zákonem o sociálních službách č. 108/2006 Sb. a prováděcí vyhláškou o sociálních službách č. 505/2006 Sb. Centrum denních služeb je ambulantní služba pro seniory, která je poskytována v Uherském Hradišti.

Cíle služby

• Podpora a pomoc seniorům se sníženou soběstačností.
  • Začlenění uživatel zařízení do společenského dění.
  • Zvyšování kvality poskytované služby CDS

Cílovou skupinou jsou senioři od 60 let, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení a jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby a kteří mají zájem se zapojovat do nabízených aktivit, které centrum nabízí.

Služby jsou poskytovány

• Seniorům od 60 let, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, a jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby, a kteří mají zájem se zapojovat do nabízených aktivit, které centrum nabízí.

Poskytování sociálních služeb v zařízení

• Zjišťování potřeb, přání a očekávání u jedince ve vztahu k poskytovaným sociálním službám začíná jednáním sociálního pracovníka se zájemcem o službu, předáním letáku, informační brožury a pravidel pro poskytování sociální služby pro uživatele CDS.
  • Dalším krokem v případě zájmu zájemce o poskytování sociální služby je vyplnění formuláře: Žádost o službu, Prohlášení žadatele (poučení o nakládání s jeho osobními údaji).
  •  Na základě podané žádosti sociální pracovník provádí s žadatelem, příp. opatrovníkem Sociální šetření, aby si ucelil představu o žadateli a jeho celkové životní situaci. V případě, že žadatel splňuje podmínky pro přijetí do zařízení, navrhuje se sepsání smlouvy o poskytování sociální služby.
  • Sociální pracovník si upřesňuje informace s žadatelem o službu, které se týkají rozsahu a průběhu poskytování sociálních služeb, úhradě za sociální služby a žadatel si stanovuje osobní cíl (proč chce využívat tuto službu), který bude zaznačen ve smlouvě. Následně je žadatel seznámen s přílohami smlouvy (ceníkem, pravidly pro vyřizování stížností, pravidly pro řešení nouzových a havarijních situací).
  • V případě oboustranné dohody žadatele a vedoucí zařízení docházík oboustrannému podpisu Smlouvy a jednotlivých příloh.

Podpisem smlouvy se žadatel stává uživatelem CDS-S. Osobní cíl se naplňuje v průběhu celé služby, a to pomocí Individuálního plánu a jeho zhodnocování. Uživateli je sociálním pracovníkem přidělen klíčový pracovník (důvěrník) z řad zaměstnanců, který mu bude nápomocný v individuálním plánování, tedy naplňování cílů, které si uživatel stanovil v různých oblastech, kde má sníženou soběstačnost a samostatnost, cíle se naplňují průběžně v průběhu poskytování sociální služby a jejich hodnocení probíhá dle potřeby (nejdéle po 6 měsících). Klíčový pracovník může být na žádost uživatele změněn.

Úhrada sociálních služeb

• Výsledná cena za poskytované služby se odvíjí od spotřebovaného času při jednotlivých úkonech u uživatele.
  •  Ceny za jednotlivé sociální služby v zařízení vychází z platného Úhradníku, který je součástí smlouvy jako příloha.
  • Uživatel si při podpisu smlouvy určí, zda chce sociální služby hradit v hotovosti přímo v zařízení  nebo převodem na bankovní účet. Tato skutečnost je zaznamenána ve smlouvě.
  • Vyúčtování sociálních služeb probíhá zpětně vždy první týden  následujícího měsíce.

Odhlášení  a nahlášení sociálních služeb

Pokud využíváte služeb Centra denních služeb pro seniory, jste povinen nahlásit absenci či přihlášení se do zařízení nejpozději téhož dne do 8:30 hod. na jednom z telefonních čísel:

• Pevná linka zařízení (odhlášení a nahlášení): 572 151 454
  • Mobil vedoucí zařízení (odhlášení a nahlášení): 725 520 983

Mobil pracovníků v sociálních službách (odhlášení a nahlášení): 724 943 792

Specifické informace pro uživatele

• V případě využívání inkontinenčních pomůcek je uži
    vatel povinen si je do zařízení nosit.
  • Do budovy je zakázáno vodit jakékoli zvířata.
  • V prostorách budovy je zakázáno kouřit.
  • Pokud budete chtít odejít v průběhu dne ze zařízení, prosím, ohlaste svůj odchod vedoucímu nebo některému z pracovníků v sociálních službách.
  • V zařízení mohou uživatele navštěvovat rodinní příslušníci či přátelé. V době příchodu rodinného příslušníka či přátel do zařízení tuto skutečnost, prosím, oznamte některému z pracovníků v sociálních službách
  • V době, kdy Vám budou poskytovány sociální služby, je Vaší povinností dodržovat základní hygienické návyky a zásady slušného chování.
  • V případě výskytu infekčního onemocnění nám tuto skutečnost neprodleně oznamte. Služby v zařízení Vám nebudou poskytovány, pokud budete trpět tímto onemocněním, návrat do zařízení je možný až po úplném vyléčení.
  • Léky, které užíváte, si noste sebou do zařízení v lékovce označené Vaším jménem.

Dokumenty ke stažení:

Zajímavé články:

"Stáří se nemusíme bát"

autor: Mgr. Radka Stuchlíková, k přečtení zde.

loga web