Odlehčovací služba Boršice

Konzultační hodiny:  PO – PÁ 7:00 - 15:30 hod

Telefon vedoucí: 572 501 130,602 381 821

Telefon zdravotní sestry: 572 501 609, 606 766 207

Provoz Domova pokojného stáří Boršice a Odlehčovací služby je spolufinancován z prostředků Zlínského kraje.

logo ZK - na bílý podklad_2MGlogo Živá paměť - nadace EVZMPSV

____________________________________________________________

POSLÁNÍ

Posláním odlehčovací služby je poskytování pobytu, podpory a individuální pomoci seniorům anebo zdravotně postiženým osobám, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o které jinak pečují pečující osoby v jejich přirozeném prostředí, a umožnit pečující osobě nezbytnýodpočinek.
Doba poskytnutí Odlehčovací služby Boršice je max. 6 týdnů. Pobyt lze opakovat. V případě závažných důvodů a volné kapacity lze pobyt individuálně prodloužit.  Kapacita Odlehčovací služby Boršice je 8 lůžek.

CÍL

Cílem odlehčovací služby je umožnit pečující osobě nezbytný odpočinek, zajistit péči tak, aby uživatel nestrádal a necítil se osamělý po dobu pobytu, byl v důstojném prostředí, měl možnost rozvíjet a podporovat své osobní a duchovní potřeby.

CÍLOVÁ SKUPINA

Odlehčovací služba poskytuje službu mladším a starším seniorům anebo osobám se zdravotním postiženým ve věku od 27-65 let a více v situaci, kdy:

• jejich pečující osoby potřebují nezbytný odpočinek
  • jejich pečující osoby musí podstoupit léčbu nebo jsou sami hospitalizovaní
  • žijí osaměle a po určitou dobu potřebují zvýšenou péči, např. po návratu z nemocnice, z rehabilitačního oddělení

ROZSAH SLUŽBY

Ubytování je ve 2 jednolůžkových, 2 dvoulůžkových a 1 třílůžkovém pokoji. V blízkosti pokojů je bezbariérová sprcha a WC a další WC samostatně.
Struktura a rozsah služby se řídí zákonem č. 108/2006 SB. o sociálních službách, § 44odlehčovací služby.

• Odlehčovací služby jsou terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí, cílem služby je umožnit pečující fyzické osobě nezbytný odpočinek.
  • Služba podle odstavce 1 obsahuje tyto základní činnosti:
  1. Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  2. Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  3. Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy
  4. Poskytnutí ubytování v případě pobytové služby
  5. Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  6. Sociálně terapeutické činnosti
  7. Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí
  8. Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti.

PODMÍNKY PRO PŘIJETÍ

K přijetí je potřeba podat písemnou žádost, vyjádření lékaře k nástupu, výpis z karty od obvodního lékaře a mít domluvený nebo objednaný pevný termín.Nástupy a ukončení odlehčovací služby jsou možné každý den od 13,00 do 16,00 – vyjímky lze domluvit pouze u vedoucí. Při nástupu na pobyt je sepsána písemná smlouva na dobu určitou, klienti sami rozhodují o využití nabízených služeb dle individuálních potřeb. Jsou plně respektována jejich práva, vůle, důstojnost a soukromí.

Seznam věcí k pobytu

Občanský průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny, oblečení a obuv dle období, hygienické potřeby (mýdlo, šampon, kartáček, zubní pastu, toaletní papír, krém, atd.) případné inkontinentní pomůcky a léky v originálním balení s rozpisem na celou dobu pobytu, oblečení řádně podepsané.

Termín si zájemci mohou objednat telefonicky nebo osobně u vedoucí Domova a žádost a ceník je možné si osobně vyzvednout na domově nebo na webových stránkách

Dokumenty ke stažení

Žádost o krátkodobý pobyt na Odlehčovací službě zde.

Ceník služeb Odlehčovací služby Boršice zde.

Seznam věcí na přechodný pobyt zde.

Leták ke stažení zde.

Souhlas GDPR zde.