Odlehčovací služba Boršice

• Telefon vrchní sestra: 606 766 207
  • E-mail vrchní sestra: stanislava.mlsova@uhradiste.charita.cz

Provozní doba

• Konzultační hodiny:  PO – PÁ 7.00 - 15.30 hod.

Informace o službě

• Forma služby: pobytová
  • Kapacita: 8
  • Vznik: 2005
  • Registrační číslo: 8514547

Jsme bezbariérové zařízení.

Poslání                                                                                                                                                                                        Posláním odlehčovací služby je poskytování pobytu, podpory a individuální pomoci seniorům anebo zdravotně postiženým osobám, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o které jinak pečují pečující osoby v jejich přirozeném prostředí, a umožnit pečující osobě nezbytnýodpočinek.  Doba poskytnutí Odlehčovací služby Boršice je max. 6 týdnů. Pobyt lze opakovat. V případě závažných důvodů a volné kapacity lze pobyt individuálně prodloužit.  Kapacita Odlehčovací služby Boršice je 8 lůžek.

a více v situaci, kdy:

• jejich pečující osoby potřebují nezbytný odpočinek
  • jejich pečující osoby musí podstoupit léčbu nebo jsou sami hospitalizovaní
  • žijí osaměle a po určitou dobu potřebují zvýšenou péči, např. po návratu z nemocnice, z rehabilitačního oddělení

Cíle služby                                                                                                                                                                                        Cílem odlehčovací služby je umožnit pečující osobě nezbytný odpočinek, zajistit péči tak, aby uživatel nestrádal a necítil se osamělý po dobu pobytu, byl v důstojném prostředí, měl možnost rozvíjet a podporovat své osobní a duchovní potřeby.

Základní činnosti služby                                                                                                                                                             Ubytování je ve 3 jednolůžkových, 1 dvoulůžkovém a 1 třílůžkovém pokoji. V blízkosti pokojů je bezbariérová sprcha a WC a další WC samostatně.  Struktura a rozsah služby se řídí zákonem č. 108/2006 SB. o sociálních službách, § 44odlehčovací služby.

• Odlehčovací služby jsou terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí, cílem služby je umožnit pečující fyzické osobě nezbytný odpočinek.
  • Služba podle odstavce 1 obsahuje tyto základní činnosti:
  1. Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  2. Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  3. Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy
  4. Poskytnutí ubytování v případě pobytové služby
  5. Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  6. Sociálně terapeutické činnosti
  7. Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí
  8. Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti.

Podmínky pro přijetí                                                                                                                                                                              K přijetí je potřeba podat písemnou žádost, vyjádření lékaře k nástupu, výpis z karty od obvodního lékaře a mít domluvený nebo objednaný pevný termín.Nástupy a ukončení odlehčovací služby jsou možné každý den od 13,00 do 16,00 – vyjímky lze domluvit pouze u vedoucí. Při nástupu na pobyt je sepsána písemná smlouva na dobu určitou, klienti sami rozhodují o využití nabízených služeb dle individuálních potřeb. Jsou plně respektována jejich práva, vůle, důstojnost a soukromí.

Seznam věcí k pobytu                                                                                                                                                                 Občanský průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny, oblečení a obuv dle období, hygienické potřeby (mýdlo, šampon, kartáček, zubní pastu, toaletní papír, krém, atd.) případné inkontinentní pomůcky a léky v originálním balení s rozpisem na celou dobu pobytu, oblečení řádně podepsané.

Termín si zájemci mohou objednat telefonicky nebo osobně u vedoucí Domova a žádost a ceník je možné si osobně vyzvednout na domově nebo na webových stránkách

Dokumenty ke stažení

• Žádost o krátkodobý pobyt na Odlehčovací službě zde.
  • Ceník služeb Odlehčovací služby Boršice zde.
  • Seznam věcí na přechodný pobyt zde.
  • Leták ke stažení
  • Souhlas GDPR zde.

Provoz Domova pokojného stáří Boršice a Odlehčovací služby je spolufinancován z prostředků Zlínského kraje.