V Denním centru svaté Ludmily vládne pohoda Zobrazit fotogalerii
6. dubna 2022 Aktuality

V Denním centru svaté Ludmily vládne pohoda

Od pondělí do pátku otvírá Denní centrum svaté Ludmily na Velehradské třídě v Uherském Hradišti své dveře lidem s mentálním a kombinovaným postižením ve věku od 18 do 70 let. Se zajímavým programem na ně čeká pět pracovnic.

„Všem nabízíme individuální pomoc a podporu soběstačnosti při začleňování se do běžného života. Integrací se snažíme co nejvíce zabránit jejich sociální izolaci a vyloučení ze společnosti. Uživatelům služby umožňujeme také smysluplné využití jejich volného času. Podle schopností každého jednotlivce procvičujeme v rámci programu čtení, psaní, počítání, zvyšování pozornosti a paměť, ale i jemnou a hrubou motoriku. Nabízíme jim biblické hodiny, základy angličtiny a celou řadu vzdělávacích programů se zaměřením například na etiketu či zdravý životní styl.  Naši uživatelé se rádi zapojují do různých nácviků spojených s péčí o domácnost. Reflektujeme také celý občanský i církevní rok,“ informuje o činnosti vedoucí Denního centra svaté Ludmily Lenka ŠevčíkováZároveň připomíná, že jde o ambulantní službu Charity Uherské Hradiště, jejíž součástí je zajištění obědů a s tím spojená různá dopomoc při podávání stravy i hygieně, a to dle aktuálního fyzického a smyslového postižení jednotlivých uživatelů. Což  vyžaduje individuální přístup ke každému z uživatelů. „Naším logem je želva a heslo Jsme pomalí, no a co?,“ připomíná vedoucí Lenka Ševčíková.
Každý den je v Denním centru svaté Ludmily jiný. Mimo výše uvedené nechybí zpěv, recitování básní i výtvarná činnost. Občas sem zavítá s kytarou a dobrým slovem i kněz. Pracovnice pro své uživatele zprostředkovávají různě zaměřené výukové programy také v knihovně a zlínské filharmonii. Chodí ale třeba také na výstavy a do divadla.  Díky sponzorům mají příchozí k dispozici tablety i počítače. Když je pěkně, je možné společně vyrazit na procházku.
Při naší návštěvě za klávesy zasedl mladý a nadaný muž. Přes svůj zrakový handicap bravurně zvládl zahrát i zazpívat a některé písně i v angličtině. Většina přítomných kamarádů si hned začala podupávat do rytmu a jednoho dokonce temperamentní melodie zvedla ze židle a s radostí si zatančil. Na závěr byl odměněný potleskem.  Po improvizovaném hudebním vystoupení hned navázal další z uživatelů s recitací básní, které ostatním přednesl zpaměti. I jeho přátelé odměnili potleskem. „Tady vidíte okamžitou pozitivní zpětnou vazbu. Těší mě, že jsou uživatelé u nás spokojeni,“ říká Lenka Ševčíková.
Do Denního centra svaté Ludmily přichází lidé nejen z Uherského Hradiště, ale třeba také z Kunovic, Starého Města, Uherského Ostrohu, Uherského Brodu, Topolné, Hluku, Polešovic, Hušťěnovic, Jalubí, Modré, Buchlovic, Ostrožské Nové Vsi, Traplic, Ostrožské Lhoty a Dolního Němčí. Uživatelé zde mohou čas trávit dle jejich volby a možností.