Azylový dům sv. Vincence nabízí pomoc lidem v nouzi
20. prosince 2021 Tiskové zprávy

Azylový dům sv. Vincence nabízí pomoc lidem v nouzi

Azylový dům sv. Vincence ve Starém Městě, který provozuje Charita Uherské Hradiště, nabízí lidem v nouzi trvalé ubytování.

„Jsme preventivní pobytová služba. Nejsme domov pro seniory ani chráněné bydlení. Neposkytujeme ošetřovatelské ani pečovatelské úkony,“ upozorňuje hned v úvodu vedoucí Azylového domu svatého Vincence ve Starém Městě Otto Holeček.  Ubytování zde mohou být ženy, muži i páry od 18 do 80 let.
„Přímo z ulice k nám přijde minimum lidí. Většinou přichází na doporučení sociálního odboru. Předem jsme kontaktováni úředníky, kteří dávají konkrétním potřebným lidem doporučení. Ti si musí podat žádost, mít platný doklad totožnosti a doručit potvrzení o bezinfekčnosti, že nemají žádnou infekční nemoc a musí mít také certifikát o očkování proti covidu 19 anebo negativní PCR test. Bez těchto náležitostí nemůžeme nikoho ubytovat,“ informuje o nezbytných dokladech potřebných k ubytování vedoucí zařízení Otta Holeček.
Doporučená doba pobytu je přitom dvanáct měsíců. Někteří lidé ale v charitním zařízení ve Starém Městě žili i několik let. Ubytovaní přitom mohou být zaměstnáni, v evidenci úřadu práce i důchodci.  Ti, kdo mají vlastní příjem, hradí za jeden den pobytu 130 Kč. K dispozici jsou jedno až čtyřlůžkové pokoje.
„Máme zavedený určitý motivační systém. Nováček je ubytovaný ve čtyřlůžkovém pokoji. Při dobré spolupráci se může dostat postupně i na jednolůžkový pokoj. Měli jsme člověka, který zde žil šest let a jiný jen dva týdny a poté, co si našel práci, odešel. Je to vždy o konkrétném člověku, jak chce spolupracovat a jak rychle se mu to podaří vše vyřídit,“ připomíná Otta Holeček.
Podle jeho zkušenosti je azylový dům v létě obsazený ze dvou třetin, ale v zimě, jak se ochladí, bývá plno. Za dobu jeho působení v Azylovém domě ve Starém Městě měli v minulosti někteří z klientů veškeré známé infekční onemocnění vyskytující se v naší oblasti a samozřejmě také covid 19. „Nikdo další se od nich ale nenakazil. Vše je o nastavení správného režimu a jeho dodržování,“ tvrdí vedoucí Otta Holeček.
Před začátkem pandemie poskytoval Azylový dům sv. Vincence v arktických mrazech, kdy teplota klesla na mínus deset stupňů, také službu tzv. „teplé židle“. Poté, co vypukla pandemie onemocnění covid 19, byla ale tato nabídka pro bezdomovce zrušena. „Nemáme striktně oddělené prostory, takže nelze v současné situaci a zejména v nouzovém stavu teplou židli poskytnout,“ zdůvodňuje vedoucí střediska.