Žehnání koledníkům 2017

Ve vsetínském kostele Nanebevzetí Panny Marie požehnal tříkrálovým koledníkům při mši svaté olomoucký arcibiskup Jan Graubner a popřál jim, aby ve svém poslání rozdávali radost do domovů, které navštíví ve svém regionu.

Z Uherského Hradiště byl vypraven autobus s více než padesáti dětmi a jejich vedoucími, kteří se tříkrálového koledování v našem okrese zúčastní. Doprovodem a motlitbou je podpořil otec děkan Josef Říha. Své zástupce vyslala farnost ze Starého Města, Jarošova, Uh. Hradiště, Topolné, Ostr. Nové Vsi, Buchlovic a Jalubí.

Po slavnostní mši svaté, kde koledníkům požehnal arcibiskup Jan Graubner se stovky dětí s korunkami na hlavách vyfotografovaly před kostelem a poté byly pozvány představiteli vsetínské charity na občerstvení. Zájemci se též mohli zdarma vydat na prohlídku vsetínského zámku a vystoupat 150 schodů na věž, odkud byl díky slunečnému počasí krásný výhled na Hostýnské vrchy, Lysou horu a další okolní přírodu. V zámku byla velmi zajímavá expozice Živé Valašsko, kde se návštěvníci interaktivní formou seznámili s historií, přírodou, zvyky, starými řemesly, valašskými kroji, vánoční výzdobou a dalšími zajímavostmi ze života lidí.

Poté se již autobus s koledníky vydal na svoji poslední zastávku do Horní Lidče na expozici ručně vyřezávaného mechanického betlému. Na jeho výrobě se podílelo 14 řezbářů z Čech, Moravy a Slovenska. Na ploše 50 m2 bylo možno obdivovat 230 figurek a více než 100 vyřezávaných staveb z česko-slovenského pomezí. Děti zde objevily např. Velehrad, Buchlov, Svatý Hostýn, Pustevny, rožnovský skanzen, trenčanský hrad, zámek Bojnice a další. Ožily zde postavičky z Beskyd, Javorníků, Bílých Karpat nebo Strážovských vrchů. Filmová projekce, kterou účastníci též zhlédli, byla podbarvena písněmi Hradišťanu. Vánoční atmosféry betlému se děti nemohly nabažit a s radostí objevovaly nové a nové figurky v tomto výjimečném projektu.

Při zpáteční cestě si děti i dospělí s chutí zazpívali vánoční koledy a poděkovali vedoucímu zájezdu Mgr. Jiřímu Stroganovi za krásné zážitky.

Za Oblastní charitu Jarmila Vráblová