Za krásami tradičních řemesel Chorvatska

Výstava Slováckého muzea s názvem Klenoty lidové kultury Chorvatska na seznamu UNESCO zaujala také seniory z CDS.

Mezi významné zápisy z oblasti nemateriálního dědictví Chorvatska patří i tradiční výroba dřevěných hraček, krajkářství nebo také perníkářské řemeslo, kterým byla věnována právě tato výstava. Senioři si zde se zájmem prohlédli dřevěné malované hračky, jejichž tradiční výroba pochází z oblasti chorvatského Záhoří. Svou jemnou krásou seniory upoutaly šité krajky z Pagu či paličkované krajky z Lepoglavy. Zvláštností pro ně pak byly krajky z vláken agáve původně vyráběné benediktinkami na ostrově Hvar. Svou pestrostí přitáhly pozornost seniorů také perníky zdobené barevnými polevami, které v Chorvatsku patřily k tradičnímu pečivu nejen při svatbách. Pro srovnání na výstavě nechyběly ani ukázky dřevěných hraček, krajek a perníků tradičně vyráběných také na českém území, které seniorům byly velmi blízké a měly spojitost i s jejich vzpomínkami.

Senioři si tak z výstavy odnesli nevšední kulturní zážitek.

Pavlína Šmerdová, DiS.