Výlet do Bojnice

Oblastní charita Uh. Hradiště uspořádala pro své zaměstnance a rodinné příslušníky zájezd na Slovensko do Bojnice. Krásnou slunečnou sobotu 27. května se zájezdu zúčastnilo 48 výletníků.

Bojnice1Ráno jsme vyjeli přesně v 7 hodin od sídla charity. Cesta autobusem nám rychle ubíhala, jelikož jsme vyslechli nejen přednášku o historii města Bojnice, ale následně i soutěžili ve vědomostním kvízu o ceny. Po necelých dvou hodinách jízdy, jsme dorazili do cíle naší cesty. Přivítal nás majestátní hrad Bojnice, dle paní průvodkyně nejkrásnější na Slovensku. Nejstarší interiéry gotického hradu pocházely už z 12. století. Mezi zajímavosti, které jsme zhlédli při prohlídce, patřila hradní kaplička, salónek se zlatým stropem, komnaty obohacené o dobové kostýmy, hradní studna, kam mohli zájemci o splnění přání vhodit své mince, kočár grófa Pálfyho a jeskyně se dvěma jezírky v podzemí hradu. Celkem jsme zdolali 620 schodů. Během prohlídky se někteří účastníci středního věku rozpomněli na slovenštinu z dob, kdy jsme se Slováky žili ve společném státě, a začali „hovoriť po slovensky“. To jim vydrželo celý den až do odjezdu zpátky domů.

Bojnice3Bojnice2Příjemnou procházkou po kolonádě města jsme se přemístili do hotelu Lipa, kde byl zajištěn hromadný oběd. S nasycenými žaludky jsme se vydali za dalšími zážitky.  Následovalo překvapení organizátora zájezdu Jiřího Strogana, který nám zajistil komentovanou prohlídku kostela sv. Martina biskupa z Tours. Místní pan farář nás seznámil s historií této sakrální památky, která patří mezi nejstarší v regionu Horní Nitra.

Bojnice4Dalším bodem programu byla návštěva zoologické zahrady. Tady si přišly na své zejména děti. Koho nelákala zvířata, mohl se vydat do termálních lázní s welness, a udělat tak něco pro své zdraví. Termální voda léčí pohybový aparát, takže v modrém, zeleném, žlutém a venkovním bazénu jsme mohli zregenerovat svá těla. Krásné slunečné počasí ke koupání přímo vybízelo, a tak jsme se během dne hezky opálili.

Ve stáncích s různými suvenýry a dobrotami jsme si nakoupili poslední dárky a v 18 hodin vyjížděli z Bojnice k domovu. Cesta nám rychle ubíhala, protože členové sboru CHRPA se činili a zazpívali nám hity ze svého bohatého repertoáru. Závěrem zazněla ještě pohádka v přednesu Jiřího Strogana, kterému spolu s řidičem autobusu patří velký dík za organizaci tohoto krásného zájezdu. Děkujeme a těšíme se na další!

Bc. Jarmila Vráblová