Vánoční koncerty – kulturní zážitek i pomoc potřebným

Po dva sváteční dny zněla kostelem sv. Františka Xaverského v Uherském Hradišti nádherná hudba.

Během prvního koncertu pořádaného společně s Diakonií ČCE – Středisko CESTA na Boží hod si posluchači mohli vychutnat část České mše Vánoční Jakuba Jana Ryby v provedení smíšeného pěveckého sboru Svatopluk s dirigentem Filipem Mackem  a za varhanního doprovodu Jakuba Macka. Poté Jiří Pospíchal (housle) a Petr Gablas (cimbál)předvedli barokní skladbu Arcangela Corelliho s názvem La Follia, což v překladu z italštiny znamená šílenství.  Mistrně zahraný kousek od italského skladatele byl jedinečnou oslavou houslí a cimbálu a návštěvníci koncertu tak zcela jistě zažívali jiné pocity.  Závěr koncertu pak patřil CM Kunovjan a jejich provedení českých a moravských koled, ty nejznámější zpívané celým kostelem.

Výtěžek ze vstupného na tento koncert přesáhl 26.000 Kč.

Druhý, Štěpánský, koncert se nesl více v rockovém duchu. Honza Gajdošík se po pětileté přestávce vrátil k charitnímu Vánočnímu koncertu v obrovské „hudební“ formě. S novým sborem s názvem R.O.C.K. BABY, tvořeným jeho kolegyněmi ze ZUŠky, předvedli známé koledy v rockovém hávu. Honza opět ukázal, že v této oblasti nezná hranice a publikum bylo uchváceno téměř hiphopovou předehrou k jedné z koled, či jedním z nejslavnějších kytarových riffů skupiny Deep Purple v koledě druhé. A když se v závěru přidal host večera – tenor David Uličník ze skupiny 4TET, začala se část publika rozehřívat rytmickým vlněním. Při následné Adeste Fideles, zpívané Davidem „naplno“, jsme se začali bát o stabilitu soch na ochozech. Nechyběla ani vzpomínka na nedávno zesnulého Radima Hladíka, a při slavném Slunečním hrobu někteří „staří rockeři“ i zaslzeli.

Také výtěžek z tohoto koncertu přesahující 16.000 Kč, poputuje na služby pro ty, kterým osud zase tak moc nepřál.

A co říci závěrem:

Byl nám dán spasitel a my jsme těmito koncerty oslavili jeho zrození.