Opuštěný objekt na tř. Maršála Malinovského opět ožije

Díky dotaci EU v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) zahájí Oblastní charita Uherské Hradiště rekonstrukci a dostavbu objektu na třídě Maršála Malinovského č.p. 263.

Vznikne zde Centrum služeb pro lidi bez přístřeší, které budou tvořit 2 služby. Dojde k přestěhování Azylového bydlení Cusanus pro muže, ženy a páry z Průmyslové ulice, kde je stávající objekt ve velmi špatném technickém stavu a nově vznikne Nízkoprahové denní centrum, které bude uživatelům poskytovat prostory pro provádění osobní hygieny, přípravu stravy a odpočinek, zároveň budou terénní pracovníci mapovat „situaci lidí na ulici“ a nabízet jim služby Centra. Objekt se vyskytuje v blízkosti centra, tedy tam kde se cílová skupina běžně zdržuje. „Plošně aplikované represivní opatření - vyvezení bezdomovce za hranice města může zafungovat pouze krátkodobě, tedy po dobu, než tato osoba dorazí zpět do centra dění“ – řekl nám vedoucí Azylového bydlení Cusanus a duchovní otec tohoto projektu Mgr. Zdeněk Vávra, kterého jsme se zeptali na pár otázek.

Jaká bude kapacita zařízení?

Vávra: „Azylové bydlení bude mít 21 lůžek jako v současné době, u denního centra máme nastavenu na 15 osob“.

Co lidé pod vlivem alkoholu, budou mít možnost jít „vystřízlivět“ do Centra?

Vávra: „U Azylového bydlení máme nastavenou toleranci 0,8 promile, u Centra to bude zřejmě obdobně.“

Budou mít osoby pobývající v Centru služeb pro lidi bez přístřeší také možnost nějakých aktivit?

Vávra: V rámci rekonstrukce budou vytvořeny prostory pro pracovní rehabilitaci (např. dílna se základním nářadím) a také prostory pro vzdělávací programy, čímž se zvyšuje šance k začlenění našich lidí do běžného života.