Hurá na medvěda!

Je období sběru medvědího česneku. Jak vypadá i jak chutná a samozřejmě k čemu se využívá zjišťovali uživatelé Terapeutické dílny Klíček.

Uživatelé Terapeutické dílny Klíček jsou velmi zvídaví a rádi se učí novým věcem, které mohou uplatnit v běžném životě. Nedávno jsme si například povídali o medvědím česneku. Většina z uživatelů až do této doby nevěděla, jak takový česnek vypadá, jak voní a chutná a jaké je jeho využití. A tak nás napadlo udělat něco pro své zdraví a vydat se pěší chůzí na průzkum do nedalekého lesa. Vybavili jsme se košíky, plátěnými taškami, starým pečivem (nezapomněli jsme také na potravu pro lesní zvěř) a vydali se na cestu. Za necelou půlhodinku jsme byli na okraji lesa, kde jsme se rozhodli posvačit, abychom nabrali sílu před pracovní aktivitou. Po pár metrech chůze lesem nás čekalo velké překvapení, celý les vypadal jako jedna velká plantáž – medvědí česnek byl doslova na každém kroku (o čemž se můžete přesvědčit i na fotkách, které jsme z výletu do lesa pořídili). Neváhali jsme proto, a dali se do sběru krásně zelených aromatických listů česneku. Jediného zástupce z řad mužů jsme vyslali s naší kolegyní, aby našli krmelec pro zvířata a zanechali jim tam suché pečivo, aby z naší návštěvy lesa také něco měli. Na mostku jsme ještě stihli nakrmit divoké kachny v potoce a poté jsme se naplněnými košíky vraceli pomalým tempem zpět do naší dílny. Druhý den jsme z česneku společně udělali pesto a k obědu jsme ho použili k vaření špenátu. Po obědě jsme si při prohlížení fotek sdělili společné zážitky z naší výpravy do lesa.

česnek2česnek4česnek1

Mgr. Petra Hyblerová – vedoucí Terapeutické dílny Klíček