Dny pro duševní zdraví 2016

Ve dnech od 29.9. do 6.10.2016 v Uherském Hradišti proběhly Dny pro duševní zdraví. Pod záštitou Oblastní charity se podařilo pracovníkům Labyrintu-sociální rehabilitace pro lidi s duševním onemocněním, uspořádat v pořadí již druhý ročník destigmatizační kampaně. Tato kampaň probíhá po celé České republice a konkrétní podobu jí dávají organizátoři v daném městě.

Jakou podobu jsme jí dali v Uherském Hradišti? Celou akci doprovázela výstava artefaktů a uměleckých děl inspirovaných psychickými stavy s názvem Ohniskem duše, autory byli umělci, ale také lidé z řad uživatelů, jejichž tvorba vznikala při společné arteterapii. Velkým obohacením bylo cirkusové představení pracovníků i uživatelů pod taktovkou plzeňského Cirkusu Paciento. Veřejnost byla pozvána do městského kina na film Podivný experiment. Příjemnou součástí byly také besedy s pozvanými hosty z řad psychoterapeutů, psychologů, doplněné o autorské čtení.

Proběhl také „kulatý stůl“ pro odborníky a poskytovatele sociálních služeb s tématem Spektrum duševních nemocí, potřeby cílových skupin a možnosti služeb.

Dny pro duševní zdraví byly zakončeny setkáním s Piotrem Wardeckim, což je farář a psychoterapeut v jedné osobě. Při šálku dobré kávy se rozpovídal o stresu a hrozbě deprese.

Dny provázela hojná účast z řad veřejnosti, příjemná atmosféra i pocity porozumění a naplnění. Organizátoři akce ocenili možnost setkat se s lidmi, kteří se zajímají o problematiku duševního zdraví a chtějí si vytvořit vlastní představu o lidech, kteří se s tímto životním příběhem rodí.

Další informace můžete získat na FB Labyrint Sociální Rehabilitace.