Cetrum osobní asistence besedovalo s dětmi o charitě

Na pozvání Základní školy Mařatice se asistentky Centra osobní asistence po tři listopadová odpoledne věnovaly v rámci preventivního programu dětem z prvních až třetích tříd a besedovaly s nimi na téma „charita“.

Děti se pokaždé velmi aktivně zapojily do diskuze. Na otázku „Co si představíte pod pojmem charita?“, se zvedl les rukou. Nejlépe odpověď vystihla prvňačka Lucinka, když nám řekla: „Charita přece pomáhá.“ „A komu děti myslíte, že pomáhá?“ Malí žáčci nepotřebovali žádnou nápovědu: „Babičkám, dědečkům, nemocným dětem, chudým lidem, lidem na vozíčku...“

Po plodné besedě si děti mohly s pomocí asistentek COA Jarmily Vráblové a Katky Kamarádové vyrobit krásnou záložku do knížky s logem a iniciály Oblastní charity Uh. Hradiště. Potom už je čekalo překvapení v podobě zážitkové jízdy na mechanickém vozíčku po školní chodbě. Někdo se nechal vozit kamarádem, někdo si jízdu zkusil úplně sám a zjistil, že zvládnout techniku jízdy a  ručně pohánět kolečka není nic jednoduchého.

Závěrem je třeba říci, že děti měly na svůj věk o charitních službách a aktivitách hodně znalostí a vědomostí. Někteří se každoročně zapojují do koledování Tříkrálové sbírky nebo věnují nepotřebné věci do charitního skladu. Za to jsme dětem věnovali placky s logem charity, čímž děkujeme Jitce Jánské za jejich zajištění. Též děkujeme Centru denních služeb pro seniory za zapůjčení vozíčku.

SAM_1019SAM_1022